Svatební dort by měl být na hostině středem pozornosti – samozřejmě až po nevěstě:). Kromě toho že bude krásný, ale musí být také dost velký na to, aby každý z hostů mohl dostat ochutnat a ještě si odnést domů výslužku. A to už chce opravdu pořádný dort. Jeho cena se může vyšplhat až na několik tisíc korun. Existuje ale několik způsobů jak snížit výdaje na únosnou mez.
Čím více práce pro cukrářku, tím více peněz z vaší kapsy
Cena dortu se odvíjí od náročnosti jeho přípravy. Pokud chcete čtyřpatrový marcipánový dort s ručně tvarovanými jedlými květinami, jeho cena bude narůstat s každým poupátkem. Tvarování jedné takové kytičky je totiž práce na několik desítek minut. A vy těch růží, gerber nebo fialek chcete na dortu hned několik. Levnější, ale stejně efektní varianta je zdobení dortu pravými květinami a stuhami. Hotový dort z cukrárny je dopraven na hostinu, kde se o něj postará floristika a dozdobí ho ve stejném stylu jako zbytek květinové dekorace.
Na tvaru záleží a hranatý dort nakrmí více lidí
Stejně jako na zdobení záleží i na typu dortu jako celku. Pokud zvolíte klasické příchutě a vyhnete se speciálním dortům jako je sachr, tiramisu, nebo dorty s likérovou náplní, cena dortu se markantně sníží. Uvažujte i nad tvarem. I když je stále nejžádanější klasický kulatý tvar dortu, do popředí módních trendů se pomalu dostávají čtverhranné a mnohoúhelníkové dorty. Vybírají si je hlavně nevěsty, které chtějí mít na svatbě něco extra, a dělají dobře. Z hranatého dortu se totiž kupodivu nají víc lidí. Zkuste tedy najít cukrárnu, kde vám svatební dort upečou za fixní cenu bez ohledu na tvar. Některé cukrárny si totiž počítají cenu za jednotlivou porci.
Čtěte také: Trendy krabičky na výslužky
Nemáte na dortového velikána? Blafujte
Cena dortu záleží i na počtu hostů. Pokud se má ze svatebního dortu najíst 100 lidí, potřebujete sto kousků dortu a to nepočítám vrchní patro, které si podle tradice mají novomanželé schovat a načít ho v den prvního výročí svatby. Nejjednodušší způsob jak ušetřit, je tedy pozvat méně hostů. Pokud opravdu chcete pozvat všechny strýčky a tetičky zauvažujte nad tím, že budete vystavovat dort, který bude mít umělou spodní vrstvu. Tento trik používají některé cukrárny pro dorty, které stojí celý rok za výlohou. Základem dortu je modelovací hmota, která skoro nic nestojí a pravý je pouze marcipán a ozdoby. Dort se skoro vždy krájí v kuchyni, takže můžete hostům naservírovat levnější variantu dortu a váš trik nikdo neprohlédne.
Domácí zákusky připravované s láskou
Zdá se vám to krkolomné? A co takhle naprosto regulérně objednat pouze malý dort, který s manželem nakrojíte (tam se můžete vyřádit se zdobením) a pro svatebčany připravit zákuskový stůl s různými druhy dortíčků, doma pečených koláčů a buchet. Stylovou náhradou za zákusek je také fontána s čokoládovým fondue, nebo třeba zmrzlina.
Čtěte také: Recept: Netradiční cake pops aneb vláčná lízátka