Pokud neradi uždibujete fondán z dortu a nejste si jisti, zda takový svatební dort vůbec zvolit, pak pro vás bude nahý či polonahý dort tím pravým ořechovým. Pojďte se podívat tomuto trendu na zoubek a načerpejte inspiraci na neodolatelný svatební dort, o kterém budou všichni ještě dlouho vyprávět.
Nahý či polonahý dort vtrhl do svatebního průmyslu jako smršť před pár lety a stále se drží na předních příčkách oblíbenosti. My se vůbec nedivíme, je to takový kompromis, kdy chcete něco jednoduchého, ale přitom elegantního. Dá se přizpůsobit každému stylu, což je na něm úžasné.
Čtěte také: Jak sestavit perfektní sweet bar
Nahý dort a co byste o něm měli vědět
Nahý, alias „naked“ dort je takový, který na vnější straně nemá žádný krém nebo fondán. Zkrátka jsou na sobě naskládané korpusy promazané lahodným krémem a dozdobené květinou či ovocem.
Za polonahý „semi naked“ dort se pak označuje takový dort, který je už lehce potřený krémem z vnější strany. Stále však prosvítají korpusy.
Nenechte se zmást jejich jednoduchostí. Na první pohled by se mohlo zdát, že takový svatební dort bude nudný, ale kdepak. Nahé dorty vynikají jejich variabilitou. Můžete je dozdobit jak budete chtít a klidně z něj vytvořit i dílo hodné elegantní svatby. Často na nich uvidíte ovoce, květiny, zlaté částečky, figurky a ostatní dekorace, které ho povýší na jiný level.
Tip redakce: zvolte na dort stejné květiny, jaké se objevují ve svatební kytici či výzdobě. Vše se tak krásně propojí a sjednotí.
S volbou dortu můžete být i kreativní. Stačí krém, kterým hodláte dort potřít, obarvit a ladit ho tak třeba k celkové výzdobě. Velmi trendy je pak i jeden menší dort a pod ním naskládané mini nahé dortíky ve stejném duchu.
Výhoda nahého dortu je také jeho cena. Ve většině případů takový dort vyjde přibližně o 20 % levněji ve srovnání s potaženým dortem. Za ušetřené peníze můžete pořídit třeba o pár dekorací navíc. 🙂
Nevýhody nahého dortu
Má tento druh dortu vůbec nějaké nevýhody? Nevýhody se najdou u každého druhu, nahý tedy nebude výjimkou. Bez sladkého fondánu či marcipánu by se dort mohl zdát, především nejmenším strávníkům, méně sladký, je potřeba to tedy lehce vykompenzovat obsaženým krémem.
Bez potahové vrstvy by korpus mohl rychleji vysychat. I zde je potřeba nepodcenit přípravu. Korpus by měl být po upečení dostatečně vláčný a pořádně promazaný krémem.
Čtěte také: Jak na svatební zasedací pořádek stylově? Máme pár nápadů!